Waarom afplakken bij spackspuiten?

Waarom afplakken bij spackspuiten?

Wat is de reden voor afplakken bij spackspuiten van muren en plafonds? Afplakken bij spackspuitenMuur verven, plafond verven, spackspuiten, latex spuiten en laten stucen. Al uw muur- en plafondafwerkingen onder een dak | MuurPlafondVerven.nl, of liever gezegd 'afplakken voor het spackspuiten', dient om te voorkomen dat er spack materiaal terechtkomt op plaatsen waar dit niet gewenst is.


Bij spackspuiten wordt er doormiddel van een spackmachine en compressor, spackmateriaal met ca. 5 bar verspoten. Hierdoor komen kleine korreltjes en spuitnevel vrij. Indien er niet goed is afgeplakt, kunnen niet te behandelen delen en voorwerpen, onder zitten met spack.  Dit zal achteraf moeten worden verwijderd. Iets wat na verloop van tijd en afhankelijk van de ondergrond, niet altijd even makkelijk gaat.[caption id="attachment_206177" align="aligncenter" width="750"]Afplakken bij spackspuiten van stopcontacten en lichtschakelaars Verwijderen van afdekplaten van stopcontacten en afplakken van het binnenwerk van stopcontacten en schakelaars[/caption]
Wat zijn belangrijke zaken die moeten worden afgeplakt voordat we gaan spackspuiten? Het antwoord is eenvoudig: alle zaken waarvan we niet willen dat hierop tijdens het spackspuiten, spack materiaal terecht komt. Zo zijn er de zaken waaraan vaak als eerste wordt gedacht:

 • Afplakken bij spackspuiten van deuren en deurkozijnen
 • Ramen en raamkozijnen voor het spackspuiten afplakken
 • Afplakken van schakelmateriaal en verlichtingsarmaturen
 • C.V. installatie afplakken voor het spackspuiten
 • Afplakken van overige zaken als radiatoren, plinten, airconditioning, enz.
 • Afplakken van 'vaste' zaken in keuken en badkamer
 • Trappen en traptredes afplakken voor het aanbrengen van spackspuitwerk

Waaraan vaak niet direct wordt gedacht is het afplakken van vloeren. Uiteraard wel als een woning of bedrijfspand van nieuw spackspuitwerk wordt voorzien en de aanwezige vloerbedekking zal worden doorgebruikt. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat een vloer nog niet is voorzien van een nieuwe vloerbedekking maar wel reeds is geëgaliseerd. Egaliseren kan nodig zijn indien er later bijvoorbeeld een linoleumvloer zal worden aangebracht en verlijmd. In verband met de hechting, is het afplakken tegen spuitnevel en morsen van spackmateriaal hier raadzaam.

In de meeste gevallen echter, treffen we een kale vloer aan waarover na het spackspuiten nieuwe vloerbedekking zal wordt aangebracht.  Bijvoorbeeld tapijt, parket, hout, laminaat of een tegelvloer. Afplakken van de vloer is hier in de meeste gevallen niet nodig.
Ook kan worden gekozen voor verwijderen van zaken i.p.v. afplakken. Dan denken we met name aan deuren, schakelmateriaal en stopcontacten, lampen en verlichtingsarmaturen. Maar wat dacht u van trapleuningen? Vaak sneller te verwijderen dan af te plakken met hierdoor zelfs een mooier eindresultaat!

Laten spackspuiten maar zelf afplakken


Zelf werkzaamheden uitvoeren scheelt geld. Indien u ervaring heeft met maskeer- of afplakwerkzaamheden kunt u waarschijnlijk zelf op de juiste wijze afplakken voordat de spackspuitwerkzaamheden wordt uitgevoerd.

Overlegt u met het bedrijf dat de werkzaamheden bij u gaat verrichten, hoe u dit afplakken het beste kan uitgevoeren en waarmee u rekening dient te houden. Een goede leverancier denkt graag met u mee!

[caption id="attachment_206308" align="aligncenter" width="700"]afplakken bij spackspuiten door spackspuiter 'To Afplak or not To Afplak....' :-)[/caption]

Blijken er achteraf toch resten spak op ongewenste plaatsen en voorwerpen te zijn terechtgekomen, dan is dit meestal voor uw eigen risico. De afplakwerkzaamheden zijn immers niet door uw spakspuitbedrijf uitgevoerd en ook niet berekend. Spakresten verwijderen en eventuele beschadigen van de ondergrond kan onplezierig zijn. Het weegt vaak niet op tegen de financiële besparing die 'zelf afplakken' met zich heeft meegebracht.

Laten afplakken door uw spackspuiter


Laten afplakken door uw spackspuiter heeft voordelen t.o.v. het zelf uitvoeren van deze werkzaamheden. Denk hierbij aan:

 • U heeft er geen omkijken naar en het kost u geen tijd
 • U koopt geen materialen en houdt dus ook geen restmaterialen over
 • Uw spackspuiter heeft ervaring en voert de werkzaamheden snel uit
 • Mocht er onverhoopt iets niet naar wens zijn dan knapt uw spackspuitbedrijf dit altijd weer voor u op

Conclusie


Afplakken bij spackspuiten dient om te voorkomen dat tijdens het aanbrengen van het spackspuitwerk deeltjes spack terechtkomen op ongewenste plaatsen. Wij adviseren om het afplakwerk uit te laten voeren door het spackspuitbedrijf vanwege de nauwkeurigheid waarmee dit dient te gebeuren. Bovendien zou het ongewenst zijn als u de afplakwerkzaamheden niet nauwkeurig genoeg heeft uitgevoerd en het spuitbedrijf legt het probleem bij u neer.


Meer lezen of geheel vrijblijvend informatie aanvragen ? Druk op een knop hieronder. U ontvangt snel ons bericht per emailVraag direct telefonisch informatie aan bij muurplafondverven.nlHeeft u vragen maar ontvangt u liever direct informatie per telefoon? Bel dan nu 010 - 310 80 10.

Bent u woonachtig in België of Vlaanderen contacteert u ons dan voor een plafonneerder via tel.nr. 0031 10 310 80 10. Ook ons cliënteel in België zijn wij graag van dienst.

Reactie plaatsen